Ahad, 1 September 2013

anak mama

Bismillahirahmanirahim.... dengan kalimahMu aku mula bicara...
Assalamualaikum aku ucapkan kepada sesiapa yang membaca blog ini...

fuh... da lama tak bukak blog sendirikan?? tak sempat la geng... aku fokus nk bersalin, nak berpantang, nak sesuaikan diri dengan suasana baru dengan kehadiran ahli baru dalam keluarga kami... tak sempat nk menaip, tak sempat nak berkongsi cerita dalam blog ni...

almaklumlah kesibukkan melanda, sblm ni aku sibuk duk cerita pasal kandungan aku kan, tapi pas tiktoktiktok masa berlalu... sekejap je anak aku da 6 bulan...aku pun da nak masuk 26tahun...da tua da weiii... time untuk menseriuskan diri ni...(kenapa??? sebelum ni aku tak serius ke??? hahaha) xde la sblm ni aku xbyk fokus pd benda lain aku byk fokus pd diri aku je keje...

pas bersalin kan Muhammad Athif Darwisy kehidupan aku tersangat la full hehe...
camna pengalaman bersalin? huuuuiiii alhamdulillah aku senang prosesnya, suami pun sgt beri sokongan, sbnrnya sebelum aku nk due tu aku sempat lagi pg hospital pantai buat 4D scan nak tgok muka anak aku haha... tak tersangka la pulak mlm tu aku da ase sakit, sbb mmg dlm gambar tu baby da duduk kat dinding je sebelah muka je nampak sebelah lagi da melekat ke dinding rahim...

mlm tu sempat la jugak berwrestling dengan abg, maklum la emosi aku ni kurang stabil, ade je yang tak kene mesti nak marah la nak nangis la pastu beriya2 plak tu...

kul 9.45pm aku masuk tandas tgok da turun darah, aku pelik la, ish xkan aku piriod kot time2 ni? org kata kalau turun darah nk bersalin mesti sakit... so aku pun panggil la ayah mertua aku, (sbb aku mengajuk dengan suami hehe saje tol...) then ayah mertua aku marah haha... last tu suami tengok then dia tros bawak aku pg hospital terus masuk labour room, mase tu aku nampak suami sedih sangat aku pun sedih jugak sbb aku tak la sampai bila aku akan bersama dengan dia sbb ajal kan datang bila2 masa, terutama skali dalam nak melahirkan anak ni, aku duduk dalam labour room lama... doktor cakap aku da bukak 4cm, nak buka smpai 10cm amik masa lebih kurang 5-6jam la kot mcm tu hehe... masa tu da pukul 10.00pm seingat aku la...

aku dpt bilik persorangan time tu, suami boleh masuk la bila time nak deliver baby...
teringat tentang dosa2 aku sebab slalu je sikit2 buat dosa kering kat suami, doktor kata suami boleh masuk time bila nak deliver je, tapi aku merayu kat doktor tu, dalam keadaan sedih "saya belum minta maaf dengan suami saya lagi, sebab tadi saya berperang dengan dia" doktor tu kata "awat xminta maaf siap2..." kesian kat aku jadi dia pun bagi la suami masuk, (korang tau x apa hukum bila kta gaduh pastu buat suami susah hati dan sedih? dosa wooo xmau nanti katakan ajal aku sampai xsempat aku nak minta maaf dengan dia... sekurang2nya bia la aku minta maaf habis2an pada si dia suami tercinta.

suami aku mmg penyabar melayan karenah aku, Subhanallah, Alhamdulillah Allahuakbar!!! bersyukur... selesai segala tiba waktu aku nak bersalin, suami ada di sebelah membantu, aku pulak berusaha dan hanya berserah jika sampai itu masanya... aku pergi buat selamanya... tp ahamdulillah Allah masih memanjangkan usia aku untuk bersama orang yang aku sayang, korang bayangkan kan... SUBHANALLAH dari biji benih hingga menjadi segumpal darah dan membentuk dan ditiup ruh akhirnya keluar menjadi makhluk yang paling suci yg tak pernah aku fikirkan selama ini... subhanallah3x... aku teringat lagi perasaan aku waktu tu... paling manis... sangat manis...

kini dia semakin membesar, sihat alhamdulillah, da masuk 6 bulan da mula makan solid food jugak, hehe... sempat aku menaip ni pun sebab maklang dia amik bawak ke tokwan, jadi sempat la jugak aku menghabiskan masa dalam blog ni... aku berpantang dengan herbalife, alhamdulillah, aku menyusu pun dengan amalkan herbalife sbg pengilang utama hehe, sekarang anak aku pulak yang amik herbalife di masuk dalam solid food atau fluid, alhamdulillah anak aku sgt sihat dan kurang dapat penyakit, moga anak mama menjadi soleh dan abg yang soleh kpd adik-adik yang soleh dan solehah...

Khamis, 27 Disember 2012

trimester terakhir

salam... trimester terakhir utk ain dan baby... tahniah buat sahabat2 yang juga sudah pregnant beberapa minggu dan bulan...tak sangka pejam celik pejam celik, da nk masuk 8-9 aku mengandung... mcm2 yg dilalui, mcm yang dirasa.. abg la yg paling byk bersabar akan keletah ku... nk makan IKEA?? jom.. nk makan POPCORN garret??... yg mahal giler tu.. jom.. nk tu jom... nk ni jom.. pastu dia la urus semua utk ku dalam dan luar.. semua kerana kesabaran abg dlm menjaga ain yg byk karenah ni hehe...so dlm trimester terakhir ni nak jugak ain share skit ttg apa yg ain consume sekarang.. yg jd sihat dr sebelum ni alhamdulillah..

Nutrisi Penting Selama Kehamilan. Seiring pertambahan usia kandungan, maka kebutuhan gizi ibu hamil akan meningkat, terutama setelah memasuki kehamilan trimester kedua. Sebab pada saat itu, pertumbuhan janin berlangsung pesat - terutama perkembangan otak dan susunan syaraf ? dan membutuhkan asupan gizi yang optima

Sumber : Nutrisi Penting Selama Kehamilan


so dah tahu awal2.. HERBALIFE is the best product of the world...so sesapa yg time preggy ni xsempat minum agak rugi jugak la...terutama skali ain huhuhu sbnrnya bulan 1-3 pregnant ain betul2 xserius amik shake sbb xleh minum sbb loya2 sket... tp bile tgok herbalifer2 pn alami bnda yg sama dorg kata dorg minum jugak sbb dorg sayang baby dorg... pada ain dlu mula2 xpercaya la...jd ain on off je minum shake ni... minum je muntah.. smpai abg kata ntah2 baby xnk shake x? jd ain amik f1 n jus utk consume tu pun kadang2 minum kadang-kadang x...
 
makan punya la makan... amik obimin dan susu je utk recover balik nutrition baby.. masuk trimester ke dua 4-7bulan berat baik mendadak setiap 1 bulan.. bkn 1 @ 2kg... tp 6-7kg sebulan... subhanallah... makan pun bukan main lagi syok makan je keje... obimin amik jgk tp on off pastu abg buat susu... HERBALIFE??? lansung tak sentuh... sbb da sedap makan makanan biasa...

lagi satu xde lg perasaan kesedaran ttg nutrisi ni agrh.... ruginyaaa.... kalau la masa boleh brulang... huhuhu... dah terlambat dah.. so gunakan masa yang ada je...
 
bila time appoinment doktor mula la nurse tnya... berat badan naik ni... awak kene jaga makan.. minum air gula smpai 2 kali sbb takut ada refleksi penyakit.. kencing manis or darah tinggi...buku baby ain dr sticker putih tetiba nurse tukar warna hijau... argh frust la pulak... xcukup lg nurse bg pulak kertas pantau BP setiap selang sehari mesti check BP...
 
2 minggu pertama... abg bleh la check, result dia??? darah rendah... haaa nurse kata pulak makan obimin jgn  tinggal then banyak kn amik makanan berunsurkan boleh mengganti darah dalam badan macam kerang atau seafood... ase nye mmg tu je la dimakan, banyak plak tu smpai terlebih2..
berat naik dan naik, muka ain pun da macam pinggan, ada double chin lg... aduh risau la pulak, tangan ni asik kebas2, pastu makan la banyak mana pun kejap2 msti gastrik.. pedih ulu hati ni... kalau da makan kurang sket.. pastu selang setengah jam lapar balik... mana la tak nya makan je keje...
 
next appoinment nurse, aduh kene marah lagi... sbb berat badan naik lg 6kg... berat badan ni tak normal.. sepatutnya kene naik 0.5 @ 1kg je dlm masa 2 minggu- sbln... huhu adoi ain makan apa ni ase nye da jaga makan jgk kot... roti canai 2 keping, nasi lemak 2 bungkus ok la tu... brekfast pepagi heee... dahsyat tol bila dikira semula kandungan kalorinya kn... hurmmm..

nurse bagi lg kertas check BP selang sehari... kali ni kene buat urinate pulak... sbb takut baby bermasalah... so... risau jugak...  tp kali ni mmg xbuat sbb xde masa... dgn eksiden lagi.. dgn tok baru pas meninggal... n macam2 adegannya... huuu risau takut kene marah... risau jugak kaki mula xdpt nk tampung badan... sakit kaki2 ni... kesian lutut ase nk tcabut... pinggang lak berbisa rasanya..

jd ain amik keputusan minum gak herbalife sbb tgok blog mummy herbalifer yg lain sume nya result yg bagus, jd seminggu terakhir sblm appoinment baby, ain sempat consume shake setiap pagi... tapi gaya makan tetap sama... roti canai 2 keping n kali ni tukar mihun pulak 2 bungkus ade lauk... hehe...
bukan apa.. lapar laaa setiap 3 jam msti lapar.. tp pepagi minum... ase mcm baby happy je sbb kenyang kot... xmeragam n xase sakit perut sbb gastrik...

pada hari Appoinment, nurse check buku merah... naik atas katil, ukur perut then dengar jantung baby guna ultra sound, nurse kata ok jantung baby sihat, degupan cantik... pastu check BP, nurse kata "ok normal!!" hehe alhamdulillah... then dia tnya berat brapa ?? ain cakap la 86kg.. dia pun mula pelik mcm keliru nk marah x marah, then dia belek2 buku... fokus lama... tetiba tnya knp xbuat check BP n urinate?? ain pun dgn laju nya cakap, baru2 ni sy eksiden, pastu tok baru pas meninggal jd tangguh2 xsempat buat...

dia belek lg buku merah tu... awak minggu lepas 85kg kn? sblm ni awak naik banyak, tapi kali ni berat awak naik NORMAL... pelik jugak dia, pastu dia puji la cakap "haaa berat ni la yg sepatutnya ada pada ibu mengandung" pastu dia snyum.. weeeee!!! ^_^ naik sekilo je?? subhanallah... seminggu je consume, tq Allah for giving me oppoturnity on my healhty... tq Herbalife...

Isnin, 24 Disember 2012

Ujian buat Abang...

salam...baru lepas 4 hari berada di kampung bukit selambau... kerana tok abg meninggal dunia..
3bulan ni yg agak memberi kesan mendalam pada ain...

suka duka, cinta benci, kasih sayang, kehangatan, kesedihan semua nya berlaku seperti dalam sekelip mata...
lagi terasa pabila diri sebagai pemerhati.. memerhati kan suami tercinta diuji oleh Allah...

kali ni terasa ingin kongsi tentang kehidupan abg setelah ditakdir kan utk berhijrah ke tanah kelahiran...
dulu masa di putrajaya ain bertugas di presint 5... abg plak keje di tabung haji damansara...
kehidupan agak nice2 je.. xterlalu mewah n tak terlalu tersepit...
 
abg hadiahkan aku kereta avanza merun utk ke tempat kerja...
tetapi sejak mak abg sakit makin teruk di kedah..
abg yang selalu balik ke kedah setiap hujung minggu mula ajak aku pindah ke tempat dia kerana nak jaga mak yg sedang sakit kronik...

 abg cakap "saya dah lama duduk jauh dari  rumah, tapi kali ni saya nak pulang kembali nak jaga mak dan ayah dirumah..." ain diam je xbg apa2 respon pun... kebetulan adik abg dpt masuk USM... sblm ni pun dia dah dpt dah tapi dia tolak sbb nak jaga mak...

jadi bila kali kedua dapat lagi ke IPTA abg cakap bia kali ni dia yang jaga mak juga, minta ditransfer tabung haji xdapat...jadi abg amik keputusan behenti kerja 24jam.. ain pula abg uruskan utk pindah ke kedah, btugas di KEMAS Kedah pulak... abg sanggup turun naik KKLW sanggup berjumpa dgn Pengarah semata2 mengharapkan ain dpt dipindahkan dengan segera...

sebulan je pengurusan tu diselesaikan...tu pun hasil dr susah payah abg turun naik Offce n calling2 sbb nak tahu status ain...  kalau x biasanya pengurusan tu hanya dijalankan pd bulan 6 atau bulan 12 shj... tapi ain dipindah kan pada bln 10 serta merta...

Alhamdulillah... perjalanan agak lancar, ain disambut baik oleh penyelia Kemas Kedah dgn baik nya...
sekolah tempat ain bertugas pun ok je, nmmpk relaks walau kadang2 banyak jugak kerja... tp jika dibanding kn dengan Taska Rafflesia putrajaya yang ain manage sorg2 dlu byk juga ain habiskan duit gaji utk menguruskan premis tu... xcukup gaji... sanggup guna duit loan utk penuhi sedikit demi sedikit perbelanjaan Taska...

tp sejak dipindahkan ke Kedah ni... Alhamdulillah Gaji pula yang dpt disimpan n xterluak pula sbb tak digunakan... syukur abg tanggung segala2nya... ain cuma bantu apa yg patut ja... jika ada emergency matter ain akan bantu la sdikit pada abg...

Alkisahnya...
selepas dipindah kan, sakit mak makin teruk, kebetulan pula ain pun tengah mengalami alahan ketika mengandung trimester pertama... jadi abg jd pening kepala sket nak melayan ain... dengan mak pula sakit2... kesian mak... ain pun xdpt jaga nya dengan baik...

mak makin teruk... makin kurus, menangis xhenti2... ayah xdpt tidur setiap malam sbb  jaga mak, adik2 abg pun sama... kesian tengok keadaan  mereka... aku pula masih alahan n lemah...

mak dimasukkan hospital sg petani, ayah n adik2 abg jaga mak dengan baik skali tp kadang2 ada juga sdikit refleksi sbb mgkin kepenatan juga agaknya... tapi mereka tetap sabar menjaga mak...
ain pula pernah ditegur ayah kerana xdpt jalan kan tugas sebagai menantu dengan baik, sampai mak terasa dengan ain...

sbnrnya: masa di wad kelas 1 lagi ain bisik dengan mak, ain minta maaf jika ada salah silap ain mak terasa sbb xdpt menjenguknya selalu, kata mak pada ayah "abang ada menantu, sy xda menantu" terasa sebak dihati bila mak berfikiran begitu, mungkin juga salah ain sbb xselalu jenguk mak, tapi hari tu ain jumpa mak sorg2 dlm wad, ain cakap "walau macam mana pun, ain tetap anak menantu mak, ain tetap sayang mak mcm mak ain sndr, ain minta maaf kalau buat mak sedih" mak terkejut lalu menangis depan ain... 

ain paham... tapi tak mampu, dgn keadaan ain sndr... dicium kepala mak, diusap dahi mak, ditarik tangan mak utk pegang baby dlm perut ain, nampak muka mak berseri2 senyum... tanda senang walau tangan nya xdpt begerak dgn baik... sedih... teringat kata2 mak cakap pada ayah sblm ni... mak... walau pun ain bkn lah anak yg dikandung mak 9 bln.. bkn lah dr darah daging mak, tapi ain anggap mak tetap mcm mak ain... cuma ain xmampu... 

12/11/2012 mak meninggal selepas hari jadi abg...
adik2 abg nmpk sedih sgt, menangis xhenti2 krn rasa xcukup utk berkhidmat sbg seorang anak, apatah lagi abg... meninggal slps tanggal lahir nya 11/11... aku kaku sebak melihat mak pergi dlm keadaan xsempat nak melihat cucu dlm kandungan, xsempat nak makan udang besar2...

aku lemah... rasa mcm nk pengsan, aku menahan sebak aku yg terbuku didada sudah lama membeku.. menanti mak abg sihat mengharap kasih sayang seorang ibu disisi... namun rezeki ku tak lama... baru sebulan  setengah aku dipindah kn ke Kedah, Mak abg pergi ke Rahmatullah... 

malam kian kelam... 2 pagi mak dihantar dan diuruskan di rumah, kata ayah sejak mak pindah di rumah baru ni tak sempat mak merasa kemewahan hasil dri titik peluhnya n ayah sejak berniaga dulu utk ke rumah baru, ayah minta jenazah mak di uruskan di bilik utama sbb sepatutnya bilik tu bilik mak dan ayah, tapi sejak berpindah mak xpernah dpt rasa bilik tu... 

keluarga abg sgt sedih, abg, adibah, ammar n ayah xputus2 membaca yasin ditepi mak, dicium pipi mak, di peluk mak kerana kasihnya mereka pada mak... aku hnya melihat n kaku dengan hati yang lemah dahaga juga kasih sayang seperti itu... 

keesokan harinya... sebelum van jenazah datang kami sempat ziarah tempat mak berbaring, wajah berubah air muka cerah berbanding mlm sebelum nya... melakar senyuman manis tanda ketenangan menghadap Ilahi... anak2 mak tenang melihat mak begitu...

pengurusan dia dipermudahkn oleh Allah... perjalanan ke tanah perkuburan menjadi saat2 terakhir dia akan menjadi sbahagian dari perut bumi... perjalanan mak penuh ranjau berduri... tapi Allah lebih sygkn mak... teringat kata2 ayah dulu... masa membersihkan mak ketika mak masih ada... "Allah tu Maha Mengetahui.. nnt bau2 busuk kt akhirat nnt Allah tukarkn dengan wangian yg sedap sekali" kata2 ayah, memahat hati anak2 mak utk jaga mak dengan baik...

aku sbg pemerhati, memerhati dari jauh ttg kehidupan mereka... aku kagum dgn kehidupan mereka.. bertambah kagum dengan abg yg banyak menangis dlm kamar hati aku... ini lah Ujian buat abg sekeluarga.. terutama abg...

moga akhir tahun 2012 ni menjadi kenangan yg terhebat untuk diingati... dan 2013 menjadi kn keadaan yg lebih baik... 

 

Ahad, 16 Disember 2012

Dunia baru

selamat berakhir tahun 2012...
masyaAllah!!! pejam celik pejam celik da 2 tahun ain tinggal blog ni...
kesibukan melanda pabila sudah meninggalkan kumpulan sofieya sekian lama...

kawan2 ain ade yang da kawin..

ade yang da beranak 2 3...
ada yg buat bisnes sendiri...
ain pulak sekarang bekerja di sektor awam sebagai pendidik di putrajaya...baru berumah tangga dengan pilihan hati pilihan Allah... 
Mohd Zulkifly bin Hj Che Rus... tak sangka dia yang dihadiahkan oleh Allah utk ku...

sejak 2 tahun lebih berkawan asik kami bergaduh aje...xpernah dia senyum dengan ain...
nak bergurau dgn ain lagi la susah..garang xtentu pasal..
mana-mana ain pergi dia la yang paling risau... tu tak boleh... ni tak boleh... 
sampai ain pun asik naik angin je dengan dia ni...

tp mungkin Allah lebih mengetahui apa yang ain tak tahu...

tak putus-putus ain berdoa... dgn guna doa istikharah setiap kali solat...
Ya Allah... adakah dia terbaik utk ku... utk agamaku... utk kehidupan dunia akhirat ku, utk anak-anakku.. utk keluarga ku... n utk kebahagiaan ku... jika dia terbaik utk ku maka satu kan lah hati ini dengan redhaMu... dan jika dia xterbaik utk ku... utk agamaku... utk kehidupan dunia akhirat ku, utk anak-anakku.. utk keluarga ku... n utk kebahagiaan ku... maka aku redha... Kau jauh kan lah lelaki sebegini dari kehidupan ku walaupun aku kecewa Ya Allah... temukanlah aku dgn lelaki pilihan MU...

kalau duduk sensorang mesti termenung... dgn kata2 hati...
dengan panas baran dia ni... mampu kah didik aku jaga aku n bahagia kan aku anak beranak kelak?

tp ternyata semua itu berubah setelah kami diijab kabulkan... 

segala yg panas tentang dia semua berubah jadi sejuk... 

kalau dulu dia lansung tak pandai nak bergurau kini terlebih-lebih pulak gurauannya...

dulu kedekut senyum... lansung tak mau senyum kt ain... pandang ain pun tak...nak bgurau?? jgn haraplah..
tapi kini asik ain ja yang di perhatikan nya ain ja yang asik di usiknya smpai tak larat nak melayan dia...

lagi membahagiakan kini ain mengandung anak pertama... biasa la.. dia tetap takut apa2 berlaku pd ain..
dijaga nya rapi.. diurusnya baik n terbaik... subhanallah... inikah sikap nya yang sebenar jika dibandingkan dengan dahulu... agak menggerun kan...

ya Allah... ketakutan dahulu semua berubah jadi kebahagian yang teramat sangat..

sampaikan ain sndr jd ralat dgn perubahan dia... kdg2 nak bergaduh-gaduh.. tp dia pula mcm wanita..

sentiasa belinangan air mata.. sentiasa merajuk dgn kata2 yang boleh menyedihkan hatiku... merajuk...

maksud ain mengajuk tu contohnya dia cakap terus terang laaa "sedih hati saya awk buat mcm ni"
ain pulak yang xpasal2 tertempah tiket dosa dengan dia.. da la dia suami... lg berdosa sbb asik berkasar..

Ya Allah permudah kan urusan aku dgn suami ku...

sungguh sayu nya hati ini  bila melihat dia dalam kesedihan...
sungguh mencuit hati pabila dia senyum ketawa dan bergurau senda denganku..

jadi itu lah kisah ain selama 2 tahun ain berkawan dengan ZulRenova ni..kalau dulu... xboleh lansung sentuh tenet..
atau apa2 unsur yg boleh membuat dia marah laaa... sampai ramai kawan2 laki ain dulu pun malas layan dah haha... kecuali amer je... sbb dia tahu ain dan amer da lama jadi kawan baik... time ain susah senang dulu...
dia la yang akan banyak tegur ain kalau ain salah kalau berdepan dengan kawan-kawan lain...

kini ain menetap di sungai petani..

ikut hubby pulang ke tanah kelahirannya sbb nak jaga mak dia...
pregnant da nak masuk 8 bulan...
heee ^_^ nanti ada masa ain smbung cita balik ek... 
selamat menunaikan solat magrib... 



sekian...





Sabtu, 26 Mei 2012

ceritera majlis walimah

salam...
teringat kembali 8 bulan yang lepas masa hari perkahwinan ain-zul... masa diijab kabulkan hati terasa ada sesuatu yang lapang... lapang kerana selamat diijab kabul dengan 1 lafaz... lapang kerana berjaya membina masjid dan lapang kerana sah menjadi isteri kepada en.Zulkifly...
walau perkahwinan kami sederhana tak seperti wedding gempak org lain... tp ain bsyukur kerana perjalan pada hari2 tersebut berjalan dengan mudah nya utk ain n keluarga menguruskan walimah...


(makngah tolong siapkan utk malam persalinan huuu xlarat dah nak pakai lg 2 pasang)

malam ni jugak la abg singgah sekejap je sbb nk tgok ain buat apa... xsempat bergambar bersama sbb abg kene pergi ke rumah saudara jauhnya... jadi dia datang sekejap ja utk bgtau yg dia nak bawa ayah pg ziarah rumah saudara...waktu ni mak abg masih sakit jadi tak dapat nak dtg KL... jadi sbb nak amik hati dia begambar la sekejap... first time masa ni nmpak abg terasa lapang dirinya setelah bergelar suami... 


esok harinya masing2 da gelabah nak jemput macam mana bakal suami di rumah kg malaysia...ain n abg serta keluarga belah suami sedang bersiap sedia utk mnyertai perarakan sederhana utk ke dewan makan... alhamdulillah semua berjalan lancar. (kalau korg perasan sepatutnya pmpn belah kiri lelaki kn??? hahahaha kelakar2... boleh terbalik pulak... xpe la yg penting da ijab kabul... adat istiadat pn sekadar melengkap majlis ja... syukur nenek n atuk pun tak terlalu ikut sgt istiadat org dulu2... kalau x... melaka @ singapore @ kelantan mana satu nk ikut kn hahaha...

simple meja bersantap juga... suap menyuap... makan.. makan... dan makan...


masa majlis ni kami xbersanding pun... sbb kmi tahu sbb nya... tp makngah melati tetap nk buat jugak sbb tu ibarat hadiah dia utk ain n suami pd majlis walimah tu...jadi kami bergambar bukan main di atas singgah sana..tgh hari tu....terima kasih makngah...


terima kasih kepada family ain yang banyak bekorban utk menjayakan walimah kami berdua walau pun pd asalnya kami sbnrnya nk simple2 je... tp hadiah n pengorbanan kalian besar2 belaka... kenangan ini takkan kami lupa kn... semoga dimurahkan rezeki n diermudahkan urusan...

bergambar with my cousin n makcik2 hehe...

I LOVE MY FAMILY.... 

Sabtu, 27 Februari 2010

WANITA ; dimana hilangnya malu??

SEORANG wanita melintas jalan. Dia cantik dan bergaya. Kulitnya mulus, pipinya gebu, bibirnya ‘ulas limau’, alisnya lentik, hidungnya mancung, matanya bundar dan bercahaya. Dadanya juga agak bidang. Lengannya putih jari-jemarinya halus dan runcing. Baju sendat menampakkan pusat dan skirt pendek yang disarung ke tubuh beralun sekali-sekala mengikut pergerakan tubuhnya.

Mata-mata yang melihat mula berimaginasi. Imaginasi itu sudah pasti yang indah-indah dan sudah semestinya bukan hal-hal yang baik.

Di satu sudut yang lain, seorang gadis berpakaian sopan dengan bertudung sempurna duduk di tepi taman. Di sisinya seorang lelaki sederhana tinggi yang juga berpakian sopan.Tangan mereka saling bertaut. Kadang, tangan si lelaki juga menjalari tubuh gadis. Mereka tersenyum, ketawa dan kelihatan sungguh bahagia.

Kelihatan juga sekumpulan gadis yang masih berpakaian sekolah. Ketawa berdekah-dekah, saling bertepuk tampar. Sesekali jeritan nyaring memecah suasana. Beberapa orang daripada mereka tidak bertudung. Di jari mereka terselit sebatang rokok. Mereka menghisap rokok.

Agak pedih dengan paparan itu, mata menerawang ke arah lain. Sebuah motosikal dipandu agak laju. Penunggangnya seorang lelaki muda yang lagaknya seperti mat rempit. Pemboncengnya pula seorang gadis. Gadis seksi dengan kelibat punggungnya yang separa bogel sedang erat memeluk pinggang lelaki yang sedang menunggang motosikal.

Wanita masa kini begitu liberal atau terbuka dalam banyak hal. Lihat sahaja golongan artis yang bebas berpakaian seksi dan banyak kali terlibat di dalam kancah skandal seks serta gambar dan video lucah mereka tersebar megah di dalam internet. Bukan artis sahaja, pelajar sekolah dan gadis remaja juga sering terlibat dengan penyakit sosial yang memalukan itu.

Apa hukuman untuk mereka yang terlibat dengan perbuatan memalukan itu? Ini merupakan musibah yang memudaratkan maruah wanita iaitu kehilangan rasa malu atau pudarnya sifat malu dalam diri mereka.

Di tengah–tengah masyarakat tidak kira sama ada di bandar atau desa, wanita seperti yang digambarkan di atas boleh ditemui. Kononnya dahulu, gadis atau wanita yang seksi begini hanya boleh ditonton di bandar-bandar besar.

Namun kini, pemandangan seperti itu sudah menular dan boleh dilihat di mana-mana jua.
Kampung atau bandar, desa atau pekan, sekolah, universiti, taman, pasar, pusat membeli belah dan sebagainya.

Secara realitinya, zaman dahulu fenomena wanita berpakaian seksi hanya terdapat di kelompok-kelompok tertentu dan di tempat-tempat tertentu. Malahan, hal-hal yang berkaitan ‘menconteng arang ke wajah’ juga sukar ditemui seperti kes khalwat atau zina, membuang anak, merokok, bergambar secara lucah, pelacuran dan sebagainya.

Keterbukaan masyarakat dan pendedahan tentang dunia semasa membuatkan wanita mula membuang sifat malu ke sisi yang kononnya dikatakan sifat malu itu merencatkan pembangunan sosial dan kemajuan dalam dunia wanita.

Tidak hairan, kini wanita mula dipandang sebagai golongan yang kini berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki. Wanita mula memegang pelbagai peranan dalan masyarakat, berkerjaya, bebas melontar pendapat dan berani dalam melakukan sesuatu tindakan.

Tidak hairan juga komoditi pasaran ekonomi sebahagian besarnya untuk wanita, daripada wanita, dan mengeksploitasi wanita. Hal sebegini banyak dibincangkan bukan sahaja oleh peneliti sosiobudaya malahan golongan wanita sendiri yang mendakwa diri mereka feminis atau pejuang hak wanita.

Mereka memperkata tentang penindasan terhadap wanita, hak sama rata yang harus dinikmati oleh wanita dan pelbagai perkara lagi yang menuntut suatu keadaan di mana wanita boleh menikmati apa yang dinikmati oleh kaum lelaki. Persoalan gender sebegini tidak akan habis sampai bila-bila.

Suatu hal yang kurang diperjuang oleh golongan feminis terutama untuk wanita yang beragama Islam ialah perjuangan mengembalikan wanita kepada lumrah asalnya iaitu memelihara maruah dan melapik diri dengan sifat malu.

Istilah malu mempunyai makna dan pengertian yang luas dalam Islam. Malu merupakan sebahagian daripada Iman. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Iman itu ada lebih 60 cabang. Dan sifat malu adalah sebahagian daripada cabang iman.”

Malu atau dalam bahasa Arabnya ‘haya’ berasal daripada perkataan ‘hayat’ yang bermaksud kehidupan. Ia mencakupi sifat malu, memelihara aib diri dan orang lain, kesopanan, harga diri dan bersikap jujur dalam menjaga dan memelihara maruah kerana Allah.

Dalam Islam, sifat malu ditekankan pada setiap umatnya tidak kira sama ada wanita atau lelaki. Namun, wanita Muslimah ditekankan aspek menjaga maruah dan memiliki sifat malu memandangkan wanita merupakan golongan yang lemah, mempunyai 9 nafsu yang pelbagai serta dikatakan paling ramai menghuni neraka.Tentang hal ini, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Aku melihat ke dalam syurga, maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penduduknya adalah wanita.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Abbas dan Imran serta selain kedua-duanya)

Imam Qurthubi rahimahullah menjelaskan hadis di atas dengan pernyataannya:

“Penyebab sedikitnya kaum wanita yang masuk syurga adalah hawa nafsu yang mendominasi pada diri mereka, kecenderungan mereka kepada kesenangan-kesenangan dunia, dan berpaling dari akhirat kerana kurangnya akal mereka dan mudahnya mereka untuk tertipu dengan kesenangan-kesenangan dunia yang menyebabkan mereka lemah untuk beramal...”

Selain iman yang lemah, membuang sifat malu untuk mengejar apa yang diimpikan dalam hidup juga merupakan satu kesilapan besar yang menjerumuskan wanita ke kancah kehinaan. Walau bagaimanapun, sifat malu terbahagi kepada dua iaitu malu yangbersifat kebaikan dan malu yang bersifat kejahatan.

Wanita khasnya dituntut mempunyai sifat malu terutama hal yang berkaitan maksiat dan larangan-larangan Allah. Apabila menghampiri hal-hal sebegini, mereka akan berasa malu, dan seterusnya memikirkan balasan Allah di dunia dan akhirat.

Manakala malu yang bersifat kejahatan pula ialah malu melakukan apa yang diperintahkan oleh Allah. Dalam hal ini mereka bukan sahaja melakukan apa yang dilarang oleh Allah, malahan melanggar sistem sosial masyarakat sehingga melupakan balasan di dunia dan akhirat.

Wanita Muslimah atau wanita yang bertamadun tidak akan menggadaikan maruah dan membuang sifat malu semata-mata mahu kelihatan moden.

Mementingkan pandangan Allah s.w.t lebih bermakna daripada mementingkan pandangan masyarakat. Tidak kisahlah jika anda dilabel sebagai tidak moden, kolot dan sebagainya. Apa yang lebih penting ialah anda tahu menjaga maruah serta tahu kesan-kesan buruk yang akan berlaku kepada iman, maruah diri, keluarga dan masyarakat jika anda bertindak tidak tahu malu.

Memelihara malu diri sendiri dan menjaga aib (malu) orang lain sangat penting dalam pembinaan bangsa yang bermaruah. Malu dikatakan perisai dan perhiasan kepada wanita dan juga lelaki yang menghalang mereka dari terjerumus kelembah kehinaan serta dosa zahir dan batin.

Rasulullah juga pernah mengatakan bahawa malu adalah karektor bagi agama Islam serta mempunyai sifat malu yang sebenar-benarnya tidak akan menyebabkan perkara yang tidak baik.

Memandangkan dunia semakin berkembang dengan segala macam teknologi dan perubahan dari semua aspek, sudah sewajarnya setiap wanita menilai kembali sifat semulajadi atau lahiriah seorang wanita yang suatu waktu dahulu cukup kebal dengan sifat pemalu.

Sifat pemalu tidak akan menyekat pergerakan wanita untuk mengikuti perkembangan dunia semasa. Malahan wanita yang pemalu lebih berjaya bukan sahaja di dunia malah di akhirat juga kelak. Insya-Allah.

Sudah tiba masanya, kumpulan atau golongan yang memperjuangkan hak wanita dan dunia wanita mengubah persepsi mereka terhadap peranan dan diri wanita dalam dunia masa kini. Mengejar kejayaan, kemodenan, kesamarataan taraf, menghindar penindasan dan sebagainya harus diperjuang, tanpa mengikis sifat wanita yang hakiki iaitu pemalu.

Malu adalah lambang iman yang akan membawa seseorang ke syurga. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:

“Malu dan amanah adalah perkara yang mula-mula sekali hilang dari dunia ini, sebab itu mintalah dengan Allah untuk kedua-duanya” (Riwayat Bukhari)

Pemalu bukan sahaja memperlihatkan kemanisan akhlak dan ketinggian akidah seseorang wanita. Malah, memelihara diri wanita itu sendiri daripada kehinaan dan kemusnahan peribadi secara beransur-ansur. Percayalah bahawa sifat malu tidak akan menyisihkan anda dari arus globalisasi. Malah, anda akan lebih berkeyakinan serta jelas dengan tujuan anda untuk melakukan sesuatu perkara.


from ; www.iluvislam.com

Khamis, 25 Februari 2010

"SIAPA MENABUR FITNAH???"

(fwd from face book)
ko study kat UIA ek?n group nasyid Sofea ek?ko jangan sampai aku belasah ko jer..ko apa kes nak fitnah2fitnah org.sudahnyer tak habis2 nak sms budak tuh .memang dasar syaitan betul ko neh.takut pulak ko bila org tagged ko.ko jgn bi...mbang ko akan famous di Youtube tak lama lagi.see u soon.~

SALAM wbt...selamat menyambut maulidur rasul kepada semua umat islam..mari kite ingatkan kembali kisah lahirnya seorang nabi Rasul junjungan kite dimana salah satu kisah di dlm usia remaja baginda sntiasa berkata benar dan bersikap adil terhadap org yang bersama dgnnya..jd org yang selalu berkata benar insyaAllah smpur...na doanya walau tiada siapa seorang manusia pun yang tahu akan kebenarannya..

Allah itu MAHA MENDENGAR doa hambaNYA...pada ain tak perlu takut akan org2 mcm ni...berkata tnpa usul nya... mmg ain selalu kaitkan dgn NAMA ALLAH sbb hnya DIA je tpt kite bserah...kalu kite tak ingat DIA sape lg kite nk ingt kn? ingat MATI lagi mguatkan iman kite yang seperti tayar yang berpusing, kejap ada kejap tak ada.. ALLAH mampu amik NYAWA sesiapa shj yang DIA mahu.. tak kira sihat atau sakit, kaya atau miskin, muda atau pun tua, jadi ain ambil cerita ini sebagai 1 pedoman bagi setiap insan di hari mulia memperingati kelahiran nabi muhammad s.a.w.

Dan org yang selalu khianat n selalu menganiaya org lain kemudian hasil titik peluh org lain pun di akui diri sendiri pun mmg wujud dlm dunia ni mmg sntiasa akan dilaknat oleh Allah (nauzubillah)... ain tak perlu la ckp siapa org nya...takut nnt ~malu...n yg pastinya dia akan tersgt2 marah sbb kite sudah mula terbau-bau pekung di dadanya... jgn ingt ain org baru tp tak thu cerita ini... ain ada setiap saat bersama sahabat yang sudah teraniaya ini... dari dia mula amuk n mintak kereta, amik sume barang2 yang difikirkan hak bersama yang diusaha utk mase akan datang... tp di akui hasilnya pakai duit gaji sendiri... yang paling menyedihkan... bile dia dah amik semua brg2 di dlm rumah sahabat ini...

Boleh pula dia ambil resit2 pembelian n polisi2 kereta agar buktinya lebih kukuh utk jadi kan hak2 harta itu milik dia... bagaimana dgn nasib sahabat ini??... sudah pasti jatuh terjunam... sudah jatuh di timpa tangga pula... sedih... duit yang di kumpul buat niaga dan simpanan dlm asb slama ni burn mcm tu je??...

Sedih sahabat ini... adakah ini salah dia jg krn pernah berjanji dulu?... “kalau mrk berkahwin n kmudian bercerai, semua harta milik sahabat ini isterinya punya... tp... sekarang ni masih belum lagi kahwin... belum lagi di ijab kabul... belum lagi di akad n dikeluarkan ayat2 suci sebagai janji sehidup semati... tiba2 tiada pula jodohnya setelah hampir 2thn menjalin kasih, akhirnya berpisah jg..

Habis di bawa nya brg2 kpluan permulaan asas sebuah keluarga... ksian shbt ini... yang paling mnyedihkan... bile manusia ini boleh mengaku dpn fmly sndr yang duit pmbelian itu hasil dari duit gajinya sendiri... sahabat yang ain nak kongsikan ini bkn la seorang yang kaya raya nak beli tu, nak beli ni... tapi krn yang utama 'berumah tangga ke jalan Allah' (halalkan apa yang diharamkan) lalu di tunaikan bermcm2 permintaan utk kepuasan bakal isteri... nak tu... beli.... bile tak mampu... kumpul duit... nak ni... beli... bile tak suka pula apa yang di beli tu di marah pulaknya... di maki hamun nya...

Mentang2 tak dpt nk tunaikan apa yg menjadi nafsu kehendak dia... tp apakan daya, saat tu berakhir selepas hampir 2 thn dia tak lg dpt menahan sikap wanita ini.. yang terakhir dia ingat kmbali... terlambat hantar manusia ini pg bekerja... lalu di maki hamun nya di minta putus n ngaku pula hak milik yang sepatutnya bkn miliknya ksemuanye di kembalikan...

Tepat pukul 12 tgah hari, n waktu 2 sahabat ini tiba2 cal sy dlm keadaan yang sgt tidak mampu. DEMAM TP DIAM... Mmg sebelum ini ain byk beri fahaman yang baik selalunya ttg sifat sebenar seorang wanita.. sebagai kawan, kata ain “biase la.. kalau teman wanita ngajuk asik minta putus, sbnrnya bkn kehendak dia nk putus pn tp nk di pujuk agar diri terasa sgt dhargai... pmpn kn mmg manja...” apa yang ain backup ttg wanita ni ialah pd apa yang ain paham n belajar dr dulu smpai sekarang.. tp ini kali pertama ain temui sifat wanita y seperti ini...

Jd ia merupakan atmosfera baru utk ain menyelesaikan puzzle yang di beri... apa agaknya prasaan sahabat ini?.. hancur luruh dibuat nya... masalah sikit (putus) salah sikit (putus) “bagi balik (barang) yang aku dah bagi aku nak kau anta sblm pukul 12” di telan tomahannya bermacam2, asik2 putus2, pastu maki hamun... tringat ain bile di suruh nya belikan contact lens bewarna (nak cantik kot) tp bile apa yang di beli tak puas ati... maki lagi... hamun lagi...

Ish2... lama2 tak bertahan jgk sahabat ini akhirnya dgn tegas merelakan hubungan itu di leraikan tnpa apa2 diskusi lagi... terkejut beruk wanita ini... apa yang di harapnya agaknya tak tercapai... di pujuk kmbali ber ayang2 ber sayang2 siap berjanji akan berubah kpd lebih baik sehidup semati... janji tu janji ni... di minta dididik dgn lebih baik... kerana sudah pun tahu akan sahabat ini insan yang mampu mengubah hidupnya dr takuk lama (terdedah sana-terdedah sini) sampai dpt bertransformasi kepada wanita muslimah bertutup auratnya walau iman masing masih belum istaqamah sepenuh nya...

Tp apa yang di janji kan selalu di mungkiri... akhirnya kata2 terakhir dia sampaikan kepada ain “mungkin sy bukan lelaki yang terbaik utk wanita ini... sy tak cukup baik utk dia... biar lah dia cari apa yang dia mahu... cukup lah takat ini cinta sy kepada dia... saya tak mampu lg utk terus kan... sudah cukup penat nak melayan karenahnya” tanpa banyak kata2 dia terus hilang mendiamkan diri dan terus mencari jalan terbaik bgnya, seorang yang telah jatuh n berusaha utk memperbaiki kesilapan yang dia pernah buat dulu...

Di panggilnya org2 ambil barang yang baru di beli ambik bawak balik rumah... tak cukup lg??? kereta pula di minta atas alasan semua itu kepunyaan milik nya... dan macam2 lg (tak sanggup nk cerita... redha je...) sy hanya memperhatikan diri nya dari jauh, bersujud lama di surau2 dan masjid2 yang di kenali... apa yang di doakan? SIAPA TAHU?... HANYA ALLAH YANG BERHAK MENDENGAR BISIKAN HATINYA...

Ermmm.... byk lg ain nk crite ni... tp sbb tak larat dah ni... ain pun baru baik demam jgk... huhu tapi yang pasti manusia ini takkan pernah tahu n mungkin tetap takkan mengaku ksilapan dia... ibarat lembu punya susu sapi dapat nama... terlanjur pula apa yang di ungkapnya... “AIN MENABUR FITNAH???...” ish3... biar lah... ALLAH tu adil... kereta tak berjalan tu atas salah 1 sbb jgk la kot, mungkin sikit2 ditarik rezekinya dalam sedar atau tidak spt kereta yang di akui diri sendiri punya dulu segak bergerak sana sini...skrg terbengkalai sbb tak tahu punca masalah nya....

Org yang anta msg kat ain ni pun... sudah pasti bkn teman lelaki barunya yang menghantar msg2 ugut mengugut, CUMA SEORANG PEREMPUAN YANG KONON NYA MENGAKU AYAT TU DARINYA 'LELAKI'... nak bagi ain takot kot... supaya ain tutup mulut... kisah ni kisah benar... sahabat ini tidak menceritakan apa2 pd sesiapa pun... tp dr mana ain tahu?... wallahu'alam.... moga cerita ini menjadikan pedoman bg setiap insan2 seperti kite... LILLAHITAALA... wslm...
slamat menyambut maulidur Rasul...