Isnin, 24 November 2008

salam... ain nak minta tolong ni...

hm... lame jgk ain tak upadate blog ni... yela... sibuk dgn kerja rumah... jd tak ada mase nk mengadap pc lame2... nnt nenek ain marah... pdn muka hahaha... well, ain nk mintak tolong skit pd kwn2 ni... hm.. kalu tak keberatan, beri la sedikit ulasan kat bawah tu... hihi

Erm...pernah tak kawan2 terfikir ble kite jadi tua nanti... apakah nasib kita?... siapa akan menjaga kite nanti eh? nanti kite akan berada di rumah anak2 kite ke? atau di rumah orang2 tua?... dan kalu kita dirumah anak2 kite... apa layanan anak2 kite pada kite? adakah kite ni akan menyusahkan mereka? adakah kite mengganggu kehidupan mereka anak beranak? adakah kita boleh claim balik kasih sayang yang kite dah bagi kat mereka dulu2? dan ape yang akan mereka lakukan pd kita bila saat kita memerlukan mereka? hm...

(kalau dulu kite dgn parent dr kecil lg kite di asuh, di beri kasih sayang yang tak terhingga, bile kita nakkan sesuatu, seboleh2 mak dan ayah kte usaha utk dptkan bnda tu walau tak mampu... mereka sanggup berkorban, kerana dlm fikiran mereka 'biarlah aku berkorban utk anak aku agar dpt mberi inspirasi pd anakku berjaya hingga ke menara gading'.... tp... bila kita sudah dewasa dan berjaya?... ape pula yg akan berlaku pd ibu dan ayah kite?...)

hm... at the same time... bila kita pun sudah berumah tangga, dah ade anak, dah ade cucu? apa nasib kita selepasnya? semua ni pasti berkait rapat dengan setiap kehidupan mak ayah kita kan?... ape kita nk buat dengan mak ayah kite kalu mereka sudah uzur... hm? dan ape perasaan mereka nnti? byk persoalan pd kepala otak ain mlm ni...sangat2 berserabut... jadi ain nak minta pendapat kawan2 kalu dapat berikan ain jawapan... tak banyak... sedikit pun takpe... atleast ain dpt jwpn dan secara tak lansung...boleh beri pengajaran pd kita semua...

so... jangan la datang melawat je tau....tolong la ain selesai kan teka teki dalam otak ni...
time kacih kawan-kawan... wslm (^_^)

Khamis, 20 November 2008

salam to our new music...




salam... 2 hari yang sangat memenatkan di kajang.... ain dan kump sofieya baru berakhir buat rakaman di studio devotees... halim banyak la jugak tolong kami, dari kolej sebelum kami melangkar ke dunia seni ni sampai sekarang... antara lagu-lagu yang kami telah rakamkan ialah rangkai kasih (lagu&lirik ; ain jeni &huda), teman terlalu akrab (halim), eksplorasi (huda) dan lagu terakhir ialah linangan air mata(ain jefrie), kesemua lagu2 ini kami bawa kan dengan rentak yang berbeza, contoh nya spt 'rangkai kasih', kami bwk lagu yg agak sweet la agar dpt mencuri hati adik2 dan kanak2 di mase kini, lagu yang kedua kami bawakkan lagu 'teman terlalu akrab' lagu agak rancak skit,khas pada sesiapa yang tak suka kan lagu slow, yang ke3 lak, eksplorasi... haaa lagu ni memang slow tapi lagu yang terakhir memang ain sendiri tak percaya ialah lagu linangan air mata dimana lagu ini mula2 flow dia slow je, pastu akhir2 memang berat giler, ala2 rock&reggea skit... hm...tak tahu lah macam mana leh dpt kan idea ni, tapi atleast sofieya membawakan kelainan bagi lagu2 yang tersendiri... wslm

Selasa, 18 November 2008

ya salam... ya salam.... majalah mangga...




salam... bertemu lagi kwan2... ni haaa... sedikit gambaran tentang fotoshoot mangga... tgok la ye...huhu... dalam mangga, tajuk besar ain ialah 'ain jeni pernah frust bercinta??' bukan la kerana sebab publisiti murahan...tapi sebab ain ni pun manusia biasa jugak jadi tak salah kalu ain berkongsi cerita kan? huhu...tak tipu la.. mmg ain pernah frust bercinta pun, ala... lagipun sebab cinta monyet je...tu pun mse menuntut di pengajian dulu, sbb ade masalah dalaman yang tak dpt di elakkan jd terpaksa la kmi break biar masalah tu selesai dgn cepat, yelah... sakit la jugak kalu tetiba terfikir dgn bnda semua ni..biasa la semua pernah bercinta, huhu... so sekarang ni ain nak tumpu pada karier dan pelajaran je la... hu... nak masuk kolej balik ni... kene banyak wat preparation nanti tak kuat tumbang la ain nanti.. anyway study tetap study, ain taknak fikir perihal2 dulu tu... huhu...biar la.. tahu ada hikmah di sebaliknya nanti kot insyaAllah...hm... ok... nk tdo la... ngntuk... take care semua... wslm

Isnin, 17 November 2008



hu... masuk mangga da.... sempena hari raya haji ni sofieya dijemput untuk ditemuramah oleh wartawan dari majalah mangga... banyak jugak la cerita yang telah lama tersembunyi dlm diri ain kat situ terbongkar, kisah cinta, kisah keluarga, dan yang paling kelakar wartawan siap tanya ciri2 lelaki impian ain lagi.... kahkahkah... maklum laa... kalu dulu beli je majalah mangga tgok artis2 hangat, tp sekarang sofieya masuk mangga, mmg segan, yelah bawak identiti nasyid, jd wartawan pun hormat je bile temuramah kami, bergambar macam biasa la, tepi kolam, nasib baik tak masuk kolam macam artis2 lain, hehe, walau macam mana pun identiti tetap identiti, ain takut jugak kalu lama2 org dah kenal takleh nak wat nakal2... hehehe... nanti orang perasan tak pasal2 kene gossip, hm... walau cmna pun sekadar suka2... sepatutnya muslim voice yang masuk mangga, tapi oleh sebab masalah yang tidak boleh di elak kan, jauh agaknya, sofieya la kene ganti tempat nye... sblm ni sofieya ade masuk dara.com jugak, saja untuk perkenalkan sofieya sbg artis nasyid wanita, tapi... mesti ramai rasa tak puas hati kan? sebab sofieya tak dapat nyatakan khilaf2 tentang suara aurat wanita itu.... tapi kwn2, ade sebab2 nya knp sofieya tampil sbg artis nasyid ni... hm... nanti ain bagi jwpnnya pd kwn2 eh?... da malam ni... ain baru balik dr kajang, wat recording kat studio devotees, lagu2 yg kami record tu untuk masuk radio nnt, insyaAllah... huu.. penat sangat niii... nanti bile dah cukup tenaga ain hantar lg ye? bubai...

Ahad, 16 November 2008

konsert ke arah final akademi nasyid

Sejarah cinta Nabi Yusuf a.s. dgn Zulaikha. Nabi Yusuf a.s. dipenjara oleh Al-Aziz, pembesar Mesir yg merupakan suami Zulaikha kerana peristiwa Zulaikha cuba menggoda Nabi Yusuf a.s. dengan menarik baju yg dipakainya sehingga terkoyak di belakang. Dengan izin Allah, seorang bayi yg kebetulan ada di situ berkata2 dan membersihkan nama Nabi Yusuf a.s. yang suci. Selepas peristiwa itu, Zulaikha menjadi gila kerana tidak dapat menahan rasa cintanya pada Nabi Yusuf a.s. hingga Al-Aziz terpaksa melepaskannya. Setelah 12 thn, Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dan akhirnya dilantik menjadi raja. Pada suatu hari, sewaktu Nabi Yusuf a.s. berjalan2 dipasar. Baginda terjumpa seorang perempuan tua yg gila dan asyik menyebut2 namanya. Rupa2nya perempuan itu ialah Zulaikha. Dengan izin Allah, Zulaikha menjadi muda kembali hasil mukjizat Nabi Yusuf a.s. dan mereka berkahwin. Setelah peristiwa itu, Zulaikha menemui cinta yg lebih abadi. Dia benar2 bersyukur kerana Allah SWT telah memberi peluang kedua padanya. Cinta Zulaikha kepada Nabi Yusuf a.s. luput, digantikan dengan cinta kepada Allah SWT. Masanya dihabiskan dgn bermunajat kepada Allah sehingga tidak memperdulikan Nabi Yusuf a.s. yg suatu waktu dulu digilainya. Mengikut ceritanya, Nabi Yusuf a.s. menarik baju Zulaikha yg asyik beribadat. Kemudian Nabi Yusuf a.s. memberitahu Zulaikha bahawa dari mereka akan lahir nabi-nabi yg akan membawa kebenaran. Peristiwa ini menunjukkan cinta sesama makhluk hanya bersifat sementara tapi cinta kepada Allah itu yg kekal abadi.
jadi oleh sebab ini lah sofieya mengambil keputusan untuk menyanyikan sebauh lagu yang bertajuk persona zulaikha....
-->
Pesona Zulaikha
Album : Kias Cinta
Munsyid : Suhaimi Saad
http://liriknasyid.com
indah wajahnya gamit pesona
pedih jemari terluka tidak terasa
anggun tingkahnya runtun jiwamu
adakah malaikat menjelma manusia

saat kau turutkan perintah nafsumu
enggan dia tunduk pada godaanmu
dihasut amarah kau lontarkan fitnah
terpenjara Yusof pertahan imannya

begitu cinta si Zulaikha
tega mendamba kekasihnya
hingga tenggelam dalam amukan rindunya
namun tika datang cahaya
dari Cinta segala cinta
seluruh jiwa kini hanyalah Khaliqnya

berganti rayu pada yang Satu

basah bibirmu meratib asma' yang Esa
hati yang tulus rindu yang Qudus
inilah cinta yang sebenarnya cinta

dalam kehilangan kau temui iman
tidak dibiarkan engkau kehancuran
Yusofmu di sisi Tuhanmu di hati
hanya pengabdian bukti kesyukuran

oh Zulaikha, engkau alihkan cinta
dari cinta hamba ke Penciptanya
rindumu bukanlah pemusnah diri
tetapi penemu Cinta Hakiki
oh Zulaikha, kisahmu mempesona
kisah cinta yang akhirnya bertemu cintanya

Sabtu, 15 November 2008

16nov2008

,



hari ni ain duk umah je... nenek pegi kenduri, tinggal moyang dan ain kat dalam rumah besar ni... hm... bosannye takde ape yang ain nak buat la... baru je lps edit blog ni tapi masih lg blum dpt explore sepenuhnya, tapi ingat juga ain pada keluarga tercinta, atuk, nenek, ayah, emak, saudara mara, semua... ain sangat2 hargai dorg. bukan ape, dari kecik lagi ain dijaga oleh nenek dan atuk, mak dan ayah sibuk dengan kerja. ain pun semakin membesar sibuk dengan pelbagai persiapan untuk further study, hm... sekarang tengah study leave...huhu... nak masuk kolej balik ni rase liat je... yela... macam-macam berlaku kat kolej dlu hehehe... akibat terlalu aktif dalam kokurikulum ain lupa nak masuk kelas sampai lecturer marah-marah... memang silap ain jugak sebab tak bgtau, tahu2 ade persembahan, lakonan la... huhu... buat kawan-kawan yang masih dalam pengajian jangan lupa balance kan hidup anda dengan pelajaran.... nanti jadi macam ain, ha... rugi tau....









cuba fikir sat jaaa....



Wanita ibarat bunga... cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara... Yang kekal menjadi pujaan manusia, hanyalah wanita yang mulia akhlaknya... kerana akhlaq itu umpama bunga diri.. Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlaq buruk.. tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu... Ibarat bunga.. ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya... Ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan... Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar.. tetapi bila dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya....



Wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan wanita. Oleh yang demikian, Allah telah menetapkan hukumnya ke atas mereka; walaupun berat di pandangan mata si jahil dan ingkar tetapi ia adalah kemanisan iman yang dicicip oleh wanita solehah.

Jumaat, 14 November 2008


Ya Allah....
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagian antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...
Dan Ya Allah...ya tuhanku yang maha mengasihi...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah engkau takdirkan...
dia bukan milikku...
Bawalah ia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah ia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan...

Serta Ya Allah Ya Tuhanku Yang maha mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Melontar bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja nan merah...
agarku bisa bahagia...
Walaupun tanpa bersama dengannya...

Dan Ya Allah yang tercinta...
Gantilah yang telah hilang...
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah...
Walaupaun tidak sama dengan dirinya...
Ya Allah Ya Tuhanku...
Pasrahkanlah aku dengan takdir Mu...

Sesungguhnya apa yang telah enkau takdirkan...
Adalah yang terbaik buat ku...
Kerana Engkau maha mengetahui...
Segala terbaik buat hambamu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan di akhirat...
Dengarlah rintihan dari hambamu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh...

Amin ...Ya Rabbal A'lamin.

aduhai...

salam... aduhai... hari ni memang sangat2 letih ain duk umah jeee.... sepatutnya sofieya akan terbang ke johor untuk tengok proses convocation bagi tadika nuri yang dikata kan famous dikalangan tadika2 lain... jadi kami dengan sukacitanya nak la pergi kesane... hehhehe tapi... last2 minit tak jadi pegi... huhu tensyennye... duk umah macam tak ade ape2 blaku la... kawan2 lain sume bengang... takpe laaa... ade la hikmahnye... insyaAllah ade lagi yang terbaik utk sofieya nnt yang penting kene sabar dalam menghadapi ape jua keadaan...

Rabu, 12 November 2008

alhamdulillah


syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya akhirnya ain dapat buat blog sendiri... mula-mula memang tak yakin... tapi mungkin kerana sifat ingin mencuba... ain cuba juga... walau macam mana pun blog ain masih terbengkalai lagi... banyak lagi yang ain nak kene explore... ape-ape pun terima kasih kepada, keluarga, sahabat, teman istimewa dan juga kawan-kawan yang sentiasa menyokong ain selama ini... terima kasih banyak-banyak... kalu ade ape-ape suggestion untuk blog ni amat lah dialu-alukan... moga kita bersama berjaya dalam mewarnai kehidupan masing-masing...