Khamis, 27 Disember 2012

trimester terakhir

salam... trimester terakhir utk ain dan baby... tahniah buat sahabat2 yang juga sudah pregnant beberapa minggu dan bulan...tak sangka pejam celik pejam celik, da nk masuk 8-9 aku mengandung... mcm2 yg dilalui, mcm yang dirasa.. abg la yg paling byk bersabar akan keletah ku... nk makan IKEA?? jom.. nk makan POPCORN garret??... yg mahal giler tu.. jom.. nk tu jom... nk ni jom.. pastu dia la urus semua utk ku dalam dan luar.. semua kerana kesabaran abg dlm menjaga ain yg byk karenah ni hehe...so dlm trimester terakhir ni nak jugak ain share skit ttg apa yg ain consume sekarang.. yg jd sihat dr sebelum ni alhamdulillah..

Nutrisi Penting Selama Kehamilan. Seiring pertambahan usia kandungan, maka kebutuhan gizi ibu hamil akan meningkat, terutama setelah memasuki kehamilan trimester kedua. Sebab pada saat itu, pertumbuhan janin berlangsung pesat - terutama perkembangan otak dan susunan syaraf ? dan membutuhkan asupan gizi yang optima

Sumber : Nutrisi Penting Selama Kehamilan


so dah tahu awal2.. HERBALIFE is the best product of the world...so sesapa yg time preggy ni xsempat minum agak rugi jugak la...terutama skali ain huhuhu sbnrnya bulan 1-3 pregnant ain betul2 xserius amik shake sbb xleh minum sbb loya2 sket... tp bile tgok herbalifer2 pn alami bnda yg sama dorg kata dorg minum jugak sbb dorg sayang baby dorg... pada ain dlu mula2 xpercaya la...jd ain on off je minum shake ni... minum je muntah.. smpai abg kata ntah2 baby xnk shake x? jd ain amik f1 n jus utk consume tu pun kadang2 minum kadang-kadang x...
 
makan punya la makan... amik obimin dan susu je utk recover balik nutrition baby.. masuk trimester ke dua 4-7bulan berat baik mendadak setiap 1 bulan.. bkn 1 @ 2kg... tp 6-7kg sebulan... subhanallah... makan pun bukan main lagi syok makan je keje... obimin amik jgk tp on off pastu abg buat susu... HERBALIFE??? lansung tak sentuh... sbb da sedap makan makanan biasa...

lagi satu xde lg perasaan kesedaran ttg nutrisi ni agrh.... ruginyaaa.... kalau la masa boleh brulang... huhuhu... dah terlambat dah.. so gunakan masa yang ada je...
 
bila time appoinment doktor mula la nurse tnya... berat badan naik ni... awak kene jaga makan.. minum air gula smpai 2 kali sbb takut ada refleksi penyakit.. kencing manis or darah tinggi...buku baby ain dr sticker putih tetiba nurse tukar warna hijau... argh frust la pulak... xcukup lg nurse bg pulak kertas pantau BP setiap selang sehari mesti check BP...
 
2 minggu pertama... abg bleh la check, result dia??? darah rendah... haaa nurse kata pulak makan obimin jgn  tinggal then banyak kn amik makanan berunsurkan boleh mengganti darah dalam badan macam kerang atau seafood... ase nye mmg tu je la dimakan, banyak plak tu smpai terlebih2..
berat naik dan naik, muka ain pun da macam pinggan, ada double chin lg... aduh risau la pulak, tangan ni asik kebas2, pastu makan la banyak mana pun kejap2 msti gastrik.. pedih ulu hati ni... kalau da makan kurang sket.. pastu selang setengah jam lapar balik... mana la tak nya makan je keje...
 
next appoinment nurse, aduh kene marah lagi... sbb berat badan naik lg 6kg... berat badan ni tak normal.. sepatutnya kene naik 0.5 @ 1kg je dlm masa 2 minggu- sbln... huhu adoi ain makan apa ni ase nye da jaga makan jgk kot... roti canai 2 keping, nasi lemak 2 bungkus ok la tu... brekfast pepagi heee... dahsyat tol bila dikira semula kandungan kalorinya kn... hurmmm..

nurse bagi lg kertas check BP selang sehari... kali ni kene buat urinate pulak... sbb takut baby bermasalah... so... risau jugak...  tp kali ni mmg xbuat sbb xde masa... dgn eksiden lagi.. dgn tok baru pas meninggal... n macam2 adegannya... huuu risau takut kene marah... risau jugak kaki mula xdpt nk tampung badan... sakit kaki2 ni... kesian lutut ase nk tcabut... pinggang lak berbisa rasanya..

jd ain amik keputusan minum gak herbalife sbb tgok blog mummy herbalifer yg lain sume nya result yg bagus, jd seminggu terakhir sblm appoinment baby, ain sempat consume shake setiap pagi... tapi gaya makan tetap sama... roti canai 2 keping n kali ni tukar mihun pulak 2 bungkus ade lauk... hehe...
bukan apa.. lapar laaa setiap 3 jam msti lapar.. tp pepagi minum... ase mcm baby happy je sbb kenyang kot... xmeragam n xase sakit perut sbb gastrik...

pada hari Appoinment, nurse check buku merah... naik atas katil, ukur perut then dengar jantung baby guna ultra sound, nurse kata ok jantung baby sihat, degupan cantik... pastu check BP, nurse kata "ok normal!!" hehe alhamdulillah... then dia tnya berat brapa ?? ain cakap la 86kg.. dia pun mula pelik mcm keliru nk marah x marah, then dia belek2 buku... fokus lama... tetiba tnya knp xbuat check BP n urinate?? ain pun dgn laju nya cakap, baru2 ni sy eksiden, pastu tok baru pas meninggal jd tangguh2 xsempat buat...

dia belek lg buku merah tu... awak minggu lepas 85kg kn? sblm ni awak naik banyak, tapi kali ni berat awak naik NORMAL... pelik jugak dia, pastu dia puji la cakap "haaa berat ni la yg sepatutnya ada pada ibu mengandung" pastu dia snyum.. weeeee!!! ^_^ naik sekilo je?? subhanallah... seminggu je consume, tq Allah for giving me oppoturnity on my healhty... tq Herbalife...